Čokoládový dort s kokosem

Ingredience:

Na korpus

  • 90 g čokolády na vaření, rozpuštěné
  • 220 g polohrubé mouky + trocha na vysypání forem
  • 300 g krupicového cukru
  • 300 ml podmáslí
  • 120 g změklého másla + na vymazání
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 300 ml smetany ke šlehání


Na čokoládový ořechový krém

  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 120 g másla
  • 120 g přírodního hnědého cukru
  • 60 g čokolády na vaření
  • 3 rozšlehané žloutky
  • 220 g nasekaných vlašských ořechů

Na ozdobu

  • tenké plátky z čerstvé kokosové dužiny (nakrájejte škrabkou)
  • kakao na poprášení

 

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dvě menší dortové formy s průměrem 23 cm vymastěte a vysypte moukou (nebo si rozdělte suroviny na poloviny a upečte postupně dva korpusy). Všechny ingredience na korpus kromě kokosu a smetany zpracovávejte tři minuty šlehačem. Nakonec rychle vmíchejte kokos. Těsto rozdělte do forem a pečte přibližně třicet pět minut.

2.
 Korpusy nechte deset minut vychládat ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte zchladnout úplně.

3.
 Mezitím uvařte krém. V hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte všechny suroviny až na ořechy a zahřívejte téměř k varu. Stále míchejte, ale nevařte, jinak se žloutky srazí a utvoří žmolky. Čokoláda se rozpustí a vznikne hustý krém. Okamžitě jej odstavte, přimíchejte vlašské ořechy a nechte zchladnout; čas od času promíchejte.

4.
 Ušlehejte šlehačku. Oba korpusy vodorovně rozkrojte na dva pláty. První plát položte na servírovací talíř a natřete polovinou krému. Přiklopte dalším plátem a naneste na něj polovinu šlehačky. Pokračujte třetím plátem, zbytkem čokoládového krému, posledním korpusem – navrch rozetřete zbývající šlehačku. Před podáváním ještě dort ozdobte hoblinkami z kokosové dužiny a poprašte kakaem.